Carduelis tristis Amerikansk guldfink

Av Stephanie Nicholas och Catherine Kent

Geografiskt intervall

Amerikanska guldfinkar är infödda i Nearctic och utbredda över större delen av Nordamerika. Deras sortiment sträcker sig så långt norrut som Saskatchewan, Quebec och sydvästra Newfoundland under häckningssäsonger. De bor året runt på mellanliggande breddgrader i USA, i Stillahavsområdet Nordvästra, Mellanvästern och östra USA. De tillbringar vintrarna i stater längre söderut, från Kalifornien till Mexiko, längs Gulf Coast och hela Florida.(Eastman, 1997; McGraw och Middleton, 2009; Mobley, 2009)

  • Biogeografiska regioner
  • nearctic
    • inföding

Livsmiljö

Amerikanska guldfinkar sprids i stor utsträckning på kanterna av många skogar och slätter. De föredrar ogräsfält och flodslättar. Dessa livsmiljöer inkluderar tidiga successiva tillväxtområden, odlade marker, vägar, fruktträdgårdar och förorts trädgårdar. De bor i områden som är bevuxna och fyllda med pensel. Områden med höga koncentrationer av tistlar, asters och andra lövväxter lockar dem ofta.(Fenimore, 2008; McGraw och Middleton, 2009; Middleton, 1979; Peterson och Peterson, 2008; Semenchuck, 1992)

  • Habitatregioner
  • tempererad
  • markbundna
  • Terrestriska biomer
  • savann eller gräsmark
  • chaparral
  • skog
  • skrubbskog
  • Andra habitatfunktioner
  • förorts
  • jordbruks
  • riparian

Fysisk beskrivning

Amerikanska guldfinkar är små finkar som kännetecknas av hanens ljusgula färg under häckningssäsongen. De har gula eller guldfjädrar runt halsen, övre delen av ryggen och magen. Deras vingar, svansar och toppen av huvudet är blankt svart. En vit fläck är vanligtvis synlig ovanför hanens svans efter smältning och in i sommarfjäderdräkten. Vuxna kvinnor, unga och män på vintern är färgade olivbruna ovan, blandade till olivgula nedan. Deras vingfjädrar är tråkiga brunsvarta. Amerikanska guldfinkar väger 11 till 20 g och har vingspänn på 19 till 22 cm. De har skarpa och koniska spetsiga näbbar som används för att äta frön.(Audubon, 1841; Clement, et al., 2010; McGraw and Middleton, 2009; Middleton, 1979; Mobley, 2009; Peterson and Peterson, 2008; Wilson, 2001)




buskiga tailed woodrat husdjur

  • Andra fysiska egenskaper
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Sexuell dimorfism
  • kön färgade eller mönstrade på olika sätt
  • man mer färgstark
  • Räckviddsmassa
    11 till 20 g
    0,39 till 0,70 oz
  • Räckviddslängd
    11 till 13 cm
    4,33 till 5,12 tum
  • Räckvidd vingbredd
    19 till 22 cm
    7,48 till 8,66 tum
  • Genomsnittlig basal metabolisk hastighet
    0,4108 watt
    En ålder

Fortplantning

Parbildning sker på vintern. Män lockar makar med inte bara deras ljusa fjäderdräkt utan också genom att visa upp kvinnan genom flygrutiner. Kvinnor väljer en man att para sig med som kommer att stanna nära boet. De är vanligtvis monogama, men ibland parar kvinnor sig med mer än en man. Amerikanska guldfinkar parar sig en gång per säsong, men några rapporter om två kopplingar per säsong har också dokumenterats.(Audubon, 1841; Knight and Temple, 2006; McGraw och Middleton, 2009; Mobley, 2009; Rosen och Tarvin, 2006; Semenchuck, 1992)

  • Parningssystem
  • polygyn

Amerikanska guldfinkar börjar vanligtvis häcka i slutet av juni eller början av juli, senare än många närbesläktade arter. De bygger sina bon några meter från marken från kvistar och grenar som finns i närliggande träd och buskar. Kvinnor lägger 2 till 7 ägg per koppling. Kvinnor inkuberar äggen i genomsnitt 15 dagar medan män tar mat till boet och matar kvinnor via uppstötning. Nyfödda amerikanska guldfinkar är vanligtvis nakna eller har knappast några fjädrar och väger i genomsnitt 1 g. Efter att kycklingarna kläckts tar män det mesta ansvaret för att ta hand om kycklingarna. Kvinnor jagar inkräktare bort från boet, foder och återvänder för att mata kycklingarna genom uppstötning. Efter 8 dagar är kycklingar tekniskt oberoende. De kan flyga på i genomsnitt 14 dagar, men detta kan vara så få som 11 eller så många som 17. Även efter att de lämnat boet tenderar kycklingar att återvända och är beroende av sina föräldrar i ungefär tre eller fyra ytterligare veckor. De är könsmogna efter 11 månader.(McGraw och Middleton, 2009; Mobley, 2009; Soffer, 1997)

  • Viktiga reproduktiva funktioner
  • iteroparös
  • säsongsavel
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (kön separerade)
  • sexuell
  • äggstock
  • Avelsintervall
    Amerikanska guldfinkar föder vanligtvis en gång om året men kan föda upp till tre gånger.
  • Parningssäsong
    Deras häckningssäsong är vanligtvis i slutet av juni och början av juli men kan vara så sent som i augusti eller september.
  • Range ägg per säsong
    2 till 7
  • Genomsnittliga ägg per säsong
    5
    En ålder
  • Genomsnittlig tid för kläckning
    15 dagar
  • Genomsnittlig tid för kläckning
    13 dagar
    En ålder
  • Räckvidds ålder
    11 till 17 dagar
  • Räckvidd till självständighet
    1 (låg) veckor
  • Genomsnittlig tid till självständighet
    6 veckor
  • Genomsnittlig ålder vid sexuell eller reproduktiv mognad (kvinna)
    11 dagar
  • Genomsnittlig ålder vid sexuell eller reproduktiv mognad (man)
    11 dagar

Kvinnor lägger äggen och inkuberar dem i 2 veckor tills de kläcks. När kycklingarna kläcks lämnar honorna boet oftare och hanar tar hand om att mata kycklingarna. Hanar försvarar sina makars territorium genom att sjunga olika typer av försvar.(McGraw och Middleton, 2009; Rosen och Tarvin, 2006)

  • Föräldrarnas investering
  • altricial
  • manlig föräldravård
  • kvinnlig föräldravård
  • förkläckning / födsel
    • avsättning
      • kvinna
    • skyddande
      • manlig
      • kvinna
  • föravvänjning / flygande
    • avsättning
      • manlig
      • kvinna
    • skyddande
      • manlig
      • kvinna
  • före oberoende
    • avsättning
      • manlig
    • skyddande
      • manlig
      • kvinna

Livslängd / livslängd

Amerikanska guldfinkar kan leva 7 till 10 år i naturen, men lever vanligtvis 3 till 6 på grund av predation. Den äldsta kända individen i naturen levde för att vara 10 år och 5 månader gammal. Män tenderar att leva längre än kvinnor.(McGraw och Middleton, 2009; de Magalhaes och Costa, 2009)

  • Medellivslängd
    Status: vild
    11 timmar
  • Typisk livslängd
    Status: vild
    3 till 10,4 år

Beteende

Amerikanska guldfinkar är dagliga och sociala och förekommer i allmänhet födosök i små grupper. Deras huvudsakliga rörelseform är att flyga, men de kan också hoppa eller gå. De uppvisar den typiska böljande finken. De slog sina vingar några gånger och fick dem att stiga upp, följt av en kort nedstigning på slutna vingar. Denna flygning får en flock att ha ett ljust, flytande, dansande utseende. I närvaro av andra amerikanska guldfinkar imiterar de ofta sina samtal och fluffar fjädrarna. Amerikanska guldfinkar är nomadiska och bosätter sig ofta i områden under korta perioder innan de flyttar igen. De migrerar mellan sommar- och vinterplatser i större delen av sitt sortiment.(Eastman, 1997; Knight and Temple, 2006; McGraw och Middleton, 2009; Middleton, 1979; Mobley, 2009)

  • Viktiga beteenden
  • arboreal
  • flugor
  • dagligt
  • rörlig
  • nomadiserande
  • flyttande
  • Social

Hemutbud

Eftersom de är sociala är amerikanska guldfinkar inte kända för att försvara ett territorium. De är mer territoriella och skyddar boet under häckningssäsongen.(McGraw och Middleton, 2009; Mobley, 2009)


kör vitticeps skäggig drake

Kommunikation och uppfattning

Amerikanska guldfinkar kommunicerar främst med varandra genom sånger och samtal. De uppvisar 6 olika typer av samtal: kontaktsamtal, hotskrik, alarm- och nödrop, uppvaktnings- och pre-coition-samtal, matningssamtal och sånger. Kontaktsamtal, beskrivna som 'tsee-tsi-tsi-tsit' eller 'po-ta-to-chip', är de vanligaste. Deras sång är också vanlig under häckningssäsongen och beskrivs som 'vandrande' eller 'krånglande'. De ringer både uppe och flyger. Efter kläckning kommer de tonåriga amerikanska guldfinkarna att visa ett tiggeri när de är hungriga. När de känner sig oroliga eller hotade, har de ett annat distinkt samtal. De kommunicerar också när de lockar kompisar genom sin fjäderfärgning och genom flygande skärmar.(McGraw och Middleton, 2009; Wilson, 2001)

  • Kommunikationskanaler
  • visuell
  • akustisk
  • Andra kommunikationslägen
  • refrängar
  • Uppfattningskanaler
  • visuell
  • taktil
  • akustisk
  • kemisk

Matvanor

Amerikanska guldfinkar är granivorer, främst äter frön, ogräs och ibland kottar. De matar främst på gräsfrön, tistel och andra lågväxande örtartade frön. De äter ofta frön medan de ligger ovanpå en växt men gör det också från marken. På vintern, när naturligt odling av mat är mindre vanligt, förlitar sig fåglarna ofta på matare i parker eller bakgårdar. Ibland äter de insekter om de stöter på.(Bonta, 1994; McGraw och Middleton, 2009; Mobley, 2009)

  • Primär diet
  • växtätare
    • granivore
  • Djurmat
  • insekter
  • Växtmat
  • frön, korn och nötter

Predation

Vanliga rovdjur av amerikanska guldfinkar är blue jays ( Cyanocitta cristata ), östra strumpebandormar ( Thamnophis sirtalis ), Amerikanska kestrels ( Falco sparverius ) och väsande ( Mustela ). Huskatter och vilda katter ( Katt ) byter också på dem. De har ett försvar, men annars är de vanligtvis inte aggressiva mot sina rovdjur.(Knight and Temple, 2006; McGraw och Middleton, 2009; Middleton, 1979)

Ekosystemroller

Eftersom kosten av amerikanska guldfinkar består av frön och nötter, hjälper de till vid spridning av frön.(Mansfield-Jones, 1995; McGraw och Middleton, 2009; Mobley, 2009)

Brunhåriga cowbirds ( Molothrus ater ) parasiterar amerikanska guldfinkar. Parasitism på 9,4% rapporterades 1979, men inga brunhåriga cowbirds lyckades fly från amerikanska guldfinkar. Dokumenterade inre parasiter inkluderar aviär trichomoniasis (höna och Thermus thermophilus) och en protozoisk parasit (Eimeriidae) rapporteras orsaka tarmcoccidios.(Mansfield-Jones, 1995; McGraw och Middleton, 2009; Mobley, 2009)

  • Ekosystemets inverkan
  • sprider frön
Kommensala / parasitiska arter
  • brunhåriga cowbirds ( Molothrus ater )
  • aviär trichomoniasis (höna och Thermus thermophilus)
  • tarmcoccidios (Eimeriidae)

Ekonomisk betydelse för människor: Positivt

Amerikanska guldfinkar åtnjuts av fågelskådare vid deras matare.(Soffer, 1997)


grumlig leopard vetenskapligt namn

Ekonomisk betydelse för människor: negativ

Det finns inga kända negativa effekter av amerikanska guldfinkar på människor.(McGraw och Middleton, 2009)

Bevarandestatus

Den amerikanska guldfinken är skyddad enligt Migratory Bird Act, men dess befolkning anses vara stabil. IUCN: s röda lista klassificerar dem som 'minst bekymmer.'

Andra kommentarer

Amerikanska guldfinkar är statens fågel i Iowa, New Jersey och Washington.

Bidragsgivare

Stephanie Nicholas (författare), Radford University, Catherine Kent (författare), Specialprojekt, Karen Powers (redaktör), Radford University, Kiersten Newtoff (redaktör), Radford University, Melissa Whistleman (redaktör), Radford University.

Populära Djur

Läs om Dendrohyrax arboreus (östra trädhyrax) på Animal Agents

Läs om Dendragapus obscurus (blåfågel) på Animal Agents

Läs om Chamaeleo calyptratus (Veiled Chameleon) på Animal Agents

Läs om Rhizomyinae (bamburåttor och molråttor) på Animal Agents

Läs om Marmota vancouverensis (Vancouver marmot) på Animal Agents

Läs om Alcelaphus buselaphus (hartebeest) på Animal Agents