Centrocercus urophasianus större salvia grouse (Även: salvia grouse)

Av Jeff Manchak

Geografiskt intervall

Sage grouse finns året runt så långt norrut som SE Alberta och SW Saskatchewan. Deras västra gräns är norra Kalifornien och deras östra gräns är Nord- och South Dakota. Sage grouse finns så långt söderut som Nevada.


nisch av ett lejon

(National Geographic, 1998)

  • Biogeografiska regioner
  • nearctic
    • inföding

Livsmiljö

Sage grouse, som namnet antyder, är alltid associerade med vissa arter av sagebrush ( Artemisia spp. ). Dessa fåglar förlitar sig på sagebrush för lekar, häckningsplatser, utfodringsplatser, uppfödningsplatser, skydd och vintern. Sage grouse kan hittas i eller nära sagebrush livsmiljöer året runt.



Sekundär till sagebrush-livsmiljö kräver Sage grouse också fuktig våtmark och våta ängar (mesic platser) för att hjälpa till med uppfödning. Således är dessa områden mest ockuperade på sen vår och sommar.

Ett annat livsmiljökrav för Sage grouse är områden som är lämpliga för lekplatser. Lekplatser måste vara plana områden som är relativt synliga för kvinnor. De kan variera i storlek från cirka 0,5 ha till 4 ha och kan placeras på kullar och åsar. Dessa platser har befunnits innehålla lite vegetation men är alltid omgivna av sagebrush communties.

(Beck 1977; Eng och Schladweiler, 1972; Dalke et al., 1963; Clark and Dube, 1984; Drut et al., 1994)

  • Terrestriska biomer
  • savann eller gräsmark

Fysisk beskrivning

Sage grouse är den största av nordamerikanska ryper och är sexuellt dimorfa.

Hanar har en grå krona, markeringar på baksidan av nacken och gula lores. Den övre bröstkorgen är brun och buff och mitten består av en stor vit ruff som döljer matstrupsäckar som blåses upp under fängelse. Det finns också en stor svart lapp på buken. Hannens svansfjädrar är långa och avsmalnande med spärr.

Kvinnor har mer kryptisk fjäderdräkt som gör att de kan smälta in i miljön under häckningen. De visar mindre vit färg än männen och är fläckade med grå och brun i högre grad. De saknar också esophageal säckar som män har. Halsen på en kvinna är övervägande grå och vit. Svansen på den kvinnliga Sage grouse är inte alls lika lång som hanens.

(Alberta Environment, 2000; Aldridge, 1998)

  • Andra fysiska egenskaper
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Räckviddsmassa
    1 till 3 kg
    2,20 till 6,61 lb
  • Genomsnittlig massa
    2,4 kg
    5,29 lb

Fortplantning

Sage grouse är en art som använder leks att välja kompisar före reproduktion (denna aspekt kommer att diskuteras i nästa avsnitt). Efter att honan har parat sig med en man på lek, lämnar hon och bygger ett bo 2-6 meter från lek.

När boet har konstruerats lägger hönsen ett ägg ungefär var 1,3 dagar under 9 dagar. Detta resulterar vanligtvis i att honan lägger 7 eller 8 ägg. Läggning och inkubering av äggen tar vanligtvis cirka 37 dagar.

Efter kläckning kommer kvinnorna att förbli hos de kläckta unga. På ungefär en vecka kan en kläckning flyga korta sträckor. Vid denna tidpunkt kommer yngel att flytta till en mer mesisk (våt) plats där maten kommer att vara rikligare. Unga stannar kvar hos sin mor fram till hösten, då de separerar sig sexuellt i vinterflockar.

Följande vår kommer årskolorna att hitta en lekplats och börja visa och locka en kompis.

(Aldridge, 1998; Patterson, 1952; Beck, 1977; Eng och Schladweiler, 1972)

  • Viktiga reproduktiva funktioner
  • iteroparös
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (kön separerade)
  • sexuell
  • äggstock
  • Genomsnittliga ägg per säsong
    7
    En ålder
  • Genomsnittlig tid för kläckning
    26 dagar
    En ålder

Livslängd / livslängd

  • Medellivslängd
    Status: fångenskap
    7 år
    En ålder

Beteende

Under vintern och våren är Sage grouse en social art. På vintern finns flockar av sexuellt segregerade (dvs. män och kvinnor är uppdelade i olika flockar) individer. Under våren, under häckningssäsongen, samlas flockarna på lekplatser där avel sker.

Sage grouse är i allmänhet stillasittande, men under vintermånaderna har de varit kända för att flytta runt och leta efter bra platser för födosök.

Den kanske mest intressanta aspekten av Sage grouse beteende är dess avelssystem. Som tidigare nämnts är Sage grouse en lekande art. Detta innebär att könsmogna individer samlas på olika platser varje häckningssäsong. Dessa platser är där män visar för kvinnorna. Syftet med displayen är att locka kvinnor och försvara territorier. Hanarna vars visning är mest attraktiv för kvinnan kommer att få para sig med henne.

Tidigt på våren börjar män återvända till lekplatserna och etablera territorier. Efter att ett territorium har upprättats kommer hanen att börja visa för kvinnorna. Man har funnit att de äldre och mer erfarna tupparna når 75-80% av territorierna på en given lekplats. Om ettåringar kan etablera territorier finns de oftast på lekens yttre områden medan de äldre tupparna finns närmare mitten. Hanarna kommer att förbli på lekarna från mars till maj och vara mest aktiva vid gryning och skymning.


hur lång är en finval

Kvinnor kommer att delta i lek i vanligtvis 2 till 3 dagar, under vilken tid honan väljer en hane och parar sig bara en gång. Efter att honan har parat sig lämnar hon leken för att bygga ett bo och lägga sina ägg.

Visningen av manliga Sage grouse består av stag och svansfläkt. Han kommer också att blåsa upp sin matstrupsäck och visa de olivgröna kulsäckarna dolda under hans fjädrar. En annan komponent i displayen är när hanen slår med sina dragna vingar för att göra ett 'borstande' ljud och släpper ut luft från matstrupen och gör ett 'knäppande ljud' (låter som en stor sten som faller ner på djupt vatten).

(Aldridge, 1998, 2000; Patterson, 1952; Gibson och Bradbury, 1986; Johnsgard, 1983)

  • Viktiga beteenden
  • flugor
  • rörlig

Kommunikation och uppfattning

  • Uppfattningskanaler
  • visuell
  • taktil
  • akustisk
  • kemisk

Matvanor

Sage grouse saknar en stark kråka (ett organ som fåglar använder för att mala upp mat), som ett resultat är deras diet huvudsakligen mjuk mat.

När en Sage grouse är väldigt ung (dvs. mindre än en vecka gammal) är 60% av kosten insekter. Men när fågeln åldras utvecklas kosten från att vara huvudsakligen insektsätande till växtätande. Vid 12 veckors ålder är 5% av en ung Sage grouse diet insekter.

En vuxen Sage grouse kommer därför övervägande växtätande att välja mjuka växter att konsumera. Sagebrush blad ( Artemisia spp. ) utgör 60-80% av sin kost på sommaren och nästan 100% av sin kost på vintern. Andra växter som konsumeras av Sage grouse inkluderar June Grass ( Koeleria macrantha ), Blue Gramma Grass ( Bouteloua gracilis ) och Western Wheatgrass ( Agropyron smithii ).

(Patterson, 1952; Johnsgard, 1983; Peterson, 1970)

Ekonomisk betydelse för människor: Positivt

Jakt på ryperna för mat och rekreation har varit historiskt viktigt för människor.

Denna fågelart gynnar människor positivt genom att den ger astetisk njutning för fågelskådare genom att observera och fotografera deras beteende på lekplatserna.

Sage grouse kan också fungera som en indikator på ett hälsosamt prärieekosystem. Om sagebrush-samhällena i Nordamerika är i fara kan Sage-rypernas nedgång föranleda detta.

Bevarandestatus

De kanadensiska populationerna av Sage grouse Centrocerus urophasianus urophasianus ) har listats som hotade av Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada (COSEWIC). Den främsta orsaken till denna lista har tillskrivits förlust av infödda präriehabitat. För närvarande utarbetar utskottet för återhämtning av nationellt hotat djurliv (RENEW) i Kanada en återhämtningsplan för denna art. Från denna åtgärd har det inte gjorts lite annat för att underlätta återvinningen av Sage grouse i Kanada.

Status för västra underarter av Sage grouse ( Centrocercus urophasianus phaios ) inom USA varierar. I New Mexico, Arizona, British Columbia, Nebraska och Okalhoma utrotas det. Befolkningar har betecknats som säkra (ingen federal ranking) i Montana, Wyoming och Idaho. Återigen kan utrotning av vissa av dessa populationer hänföras till förlust av infödda präriehabitat (dvs. sagebrush-livsmiljöer).

(Aldridge, 2000; Bureau of Land Management, 2000; Alberta Environment, 2000; Braun, 1999)

Bidragsgivare

Jeff Manchak (författare), University of Alberta, Cindy Paszkowski (redaktör), University of Alberta.

Populära Djur

Läs om Crocodylus novaeguineae (Nya Guineas krokodil) på Animal Agents

Läs om Salvelinus malma på Animal Agents

Läs om Sitta canadensis (red-breasted nuthatch) på Animal Agents

Läs om Ziphiidae (näbbvalar) på Animal Agents

Läs om Artiodactyla (jämnhåriga hovdjur) på Animal Agents

Läs om Fratercula arctica (atlantisk lunnefågel) på Animal Agents